Rouw en verliesverwerking

Psycholoog Vught

Rouw- en verlies verwerking bij Psycholoog Vught

Rouwen is vaak een intense, zware periode. Het is logisch om verdriet te ervaren als je een dierbare of iets dierbaars verliest. Je kunt veel verliezen in het leven. Een geliefde, je ouders, een kind. Maar ook, het verliezen van je baan/bedrijf, je huwelijk, het verlies van je gezondheid door een ernstige ziekte, de hoop op een kind. Wat de reden ook is, een verlies raakt je in je kern. In alle gevallen moet je met dat verlies leren omgaan. Dat is nooit makkelijk.

Wat zijn mogelijke reacties bij rouw en verlies?

  • Als je rouwt ben je vaak verdrietig
  • Je voelt je wanhopig en machteloos
  • Je kampt met schuldgevoelens
  • Je bent boos
  • Je bent moe
  • Je hebt lichamelijke klachten, zoals last van je spijsvertering of ademhalingsproblemen
  • Je voelt je bang, eenzaam en verward
  • Je bent hyperactief of voelt je juist verdoofd en trekt je terug
  • Je kunt het niet geloven, het gemis is enorm

Rouwverwerkingsproces

Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met een verlies. Toch ervaren geen twee mensen dezelfde rouw en is er geen typische reactie op verlies. Al is rouwen universeel, ieder rouwproces is uniek. Toch kan het nuttig en geruststellend zijn om te weten dat een rouwproces door verschillende fasen voert, waarin je uiteindelijk leert leven met het verlies.

Verbinding

De helft van alle nabestaanden die een partner heeft verloren, ervaart het gevoel dat de ander op één of andere wijze nog aanwezig is, zo laat wetenschappelijk onderzoek zien. Sommigen zeggen deze aanwezigheid zintuiglijk te voelen, zoals 'Ik rook ineens haar parfum', of 'ik hoorde ineens zijn stem'. Ook als je die waarnemingen niet hebt, kan er een subtiele vorm van contact zijn, bijvoorbeeld via dromen. Al is de ander fysiek weg; daarom nog niet de verbinding. Verbinding voelen is iets anders dan krampachtig vasthouden. Verbinden betekent juist een 'gepaste' plek geven in je leven.

Begin eens met een gesprek

Omdat rouwen een intense, vaak zware periode is, weet je zelf niet altijd of iets 'erbij hoort' of dat het 'abnormaal is'. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, kan een gesprek raadzaam zijn. Zeker wanneer je na langere tijd nog veel bezig bent met de overledene en/of wanneer dat gepaard gaat met overweldigende emoties, kan hulp bij rouwverwerking goed zijn. Verlies verwerken is immers een evenwicht vinden tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan met je leven.

Ik doorloop samen met jou de stappen in het rouwproces. Samen kijken we naar jou, maar ook naar oplossingen. Want juist omdat je na een verlies vaak met vragen blijft zitten, kunnen antwoorden ervoor zorgen dat je weer verder kunt met je leven.

Omdat ik mediamiek begaafd ben en sterk vanuit de intuïtie werk, geef ik je handvatten om het verlorene een plek te geven in je leven.

Meer informatie over rouw en verliesverwerking bij Psycholoog Vught vind je onder behandeling.

© Psycholoog Vught | Alle rechten voorbehouden