Psycholoog Vught behandelt slaapproblemen

Psycholoog Vught

Psycholoog Vught behandelt slecht slapen

Slecht slapen of insomnia

Wanneer je aan insomnia of slecht slapen lijdt, val je moeilijk in slaap, heb je moeite met doorslapen of wordt je in de ochtend veel te vroeg wakker. In de praktijk is slapeloosheid vaak een combinatie van deze drie klachten. In alle gevallen voel je je 's ochtends zeker niet uitgeslapen.

Hypersomnia

Bij hypersomnia is sprake van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap, kom je niet uitgeslapen.

Wanneer weet je of je een slaapstoornis of insomnia hebt?

Er is pas sprake van een slaapstoornis, als je lijdt onder de klachten of als de klachten leiden tot beperkingen in het functioneren. Zo kun je overdag aan concentratieverlies lijden, geheugenproblemen, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid of somberheid. Dutjes overdag en wisselende bed-tijden verstoren het slaapritme verder. Mensen met slaapproblemen worden vaak al gespannen bij de gedachte aan weer een nacht slecht slapen. Deze spanning kan de slapeloosheid verergeren.

Hoe herken je insomnia?

Bij insomnia heb je minimaal 3 nachten per week, 3 maanden lang één van de volgende kenmerken:
  • inslaap probleem
  • doorslaap probleem
  • Vroeg wakker
  • Licht slapen

Slapeloosheid behandeling bij Psycholoog Vught

Slaapstoornissen door psychische problemen gaan vaak samen met depressieve klachten, angstklachten, burn-out. Soms wordt slaapmedicatie voorgeschreven (bijv. benzodiazepines). Benzodiazipines kunnen klachten verergeren, zo werken ze vaak versuffend, je wordt vermoeid, bemoeilijken de concentratie. Een ander groot nadeel is, dat ze verslavend kunnen zijn. Het doel van de behandeling van slapeloosheid door Psycholoog Vught is je slapeloosheid bij de bron aan te pakken. In de therapie reik ik je oplossingen tot verbetering aan. Ook geef ik je inzichten in je gedrag, gewoontes, gedachten, andere patronen en factoren die van invloed zijn op je slaapprobleem.

Meer informatie over de behandeling van slapeloosheid of insomnia bij Psycholoog Vught vind je onder behandeling.


Neem contact op

© Psycholoog Vught | Alle rechten voorbehouden