Traumaverwerking


Psycholoog Vught

Psycholoog Vught

Psychotrauma therapie bij Psycholoog Vught

Je hebt iets vreselijks meegemaakt, of gezien dat er iets ergs gebeurde. Nadien heb je er over gepraat, gedaan wat je kon om het te vergeten. Maar je houdt er last van of krijgt er meer last van: Je herbeleeft het, blijft er mee bezig, je krijgt nachtmerries en slaapt slecht.

Traumatische ervaring

Zo'n gebeurtenis wordt traumatisch genoemd. Dit kan een auto-ongeluk, overval of verkrachting zijn en op zichzelf staan. Traumatische ervaringen kunnen ook opeenvolgend zijn, een chronisch karakter hebben, zoals het geval kan zijn bij seksueel misbruik, fysiek geweld of geestelijke mishandeling. Wat al deze ervaringen gemeen hebben is; angst en machteloosheid. Je was destijds erg bang en voelde je machteloos en hulpeloos. Ook gebeurtenis(sen) uit een verder verleden, kunnen nu nog van invloed po je zijn.

Symptomen van PTSS onderverdeeld in: Herbeleving, vermijding en spanning

Herbelevingen, wat zijn het?

Herbelevingen zijn herinneringen aan een heftige gebeurtenis, die zich steeds weer opdringen. Bijvoorbeeld nachtmerries en flashbacks. Herbelevingen kunnen getriggerd worden door confrontaties met iets dat je aan de traumatische ervaring herinnert.

Vermijding, wat is het?

Je ervaring was verschrikkelijk. Je wilt dat niet nog een keer ervaren en gaat situaties uit de weg, die je aan het trauma herinneren. Je wilt er liefst niet meer aan denken. Soms kun je (een deel) van de traumatische ervaring zelfs niet meer herinneren. Wanneer een traumatische ervaring schokkend was en op jonge leeftijd heeft plaatsgevonden, kun je zelfs een vorm van dissociatieve stoornis hebben ontwikkeld.

Wat is dissociatie - dissociatieve stoornis?

Als je kampt met dissociatie (er zijn verschillende soorten), weet je bijvoorbeeld niet meer hoe je ergens bent gekomen. Je hebt gevoelens van vervreemding (depersonalisatie). Je herkent je omgeving of vrienden, familie niet meer (derealisatie). Je lijdt aan identiteitsverwarring of identiteitswijziging.

Spanning

Na een traumatische ervaring ben je constant alert. Je schrikt snel en bent prikkelbaar, snel boos, zonder duidelijke aanleiding. Je hebt moeite met concentreren.

Hoe verloopt trauma behandeling bij Psycholoog Vught

Ik beschik over verschillende behandelmethoden om een trauma te behandelen. Afhankelijk van waar jij mee kampt gebruik ik de behandelmethoden die bij jouw situatie passen. Het soort trauma, je klachten, jouw situatie en de omstandigheden waaronder je het trauma hebt ervaren spelen in die keuze een belangrijke rol. Omdat ik jarenlang uitvoerig wetenschappelijk onderzoek heb gedaan naar trauma en posttraumatische stress (in binnen en buitenland) weet ik dat diverse trauma's om een eigen aanpak vragen. En dat luistert erg nauw.

Meer informatie over trauma therapie bij Psycholoog Vught vind je onder Therapie Vught.

© Psycholoog Vught | Alle rechten voorbehouden